Borba protiv invazivnih stranih vrsta u slivu rijeke Save

Napisao projekti, . Postano u Projekt Sava TIES, Vijesti

Bihać, Bosna i Hercegovina: Partneri na projektu #SavaTIES okupili su se od 16. do 19. listopada 2019. godine u Bihaću kako bi razgovarali o tekućim projektnim aktivnostima i budućnosti mreže SavaParks. Sudionici su prezentirali pilot aktivnosti koje su proveli na terenu te su raspravljali o pronalaženju najboljih načina upravljanja invazivnim stranim vrstama, kao i o tome kako predstaviti rezultate donositeljima odluka. Organiziran je trening o planiranju projektnog utjecaja, kako bi se razvio strateški plan koji štedi vrijeme i omogućava postizanje učinaka u okviru projekta Sava TIES. Obuka je dio programa izgradnje kapaciteta mreže SavaParks.

Istovremeno je organizirana i druga regionalna radionica na temu invazivnih stranih biljaka, koja je održana 17. listopada 2019. godine u općinskom centru Kulen Vakufa. Više od 30 dionika i predstavnika projektnih partnera imalo je priliku razmijeniti iskustva u borbi protiv agresivnih stranih biljaka s kojima se susreću u slivu rijeke Save. Dijeljenje praktičnog znanja između lokalnih dionika i projektnog konzorcija ključno je za uspješno suzbijanje invazivnih stranih vrsta. Radionica je dio izrade plana aktivnosti mreže SavaParks nakon završetka projekta. Mirjana Bartula, koordinatorica radionice, istaknula je: “Radionica doprinosi budućoj suradnji mreže SavaParks za usklađeno upravljanje zaštićenim područjima u slivu rijeke Save.”

Nacionalni park Una, domaćin druge regionalne radionice i četvrtog sastanka projektnih partnera, organizirao je terenski izlet do pilot područja na kojem se provodi ispitivanje metoda za uklanjanje invazivne strane biljke japanskog dvornika. Direktor Nacionalnog parka Una, Amarildo Mulić, istaknuo je uspješnu suradnju koju su do sada ostvarili s mještanima i nadležnim sektorima. Uključivanje i edukacija lokalne zajednice te međusektorska suradnja predstavljaju korak naprijed u postizanju pozitivnih rezultata u borbi protiv stranih vrsta. Osim pilot područja, istražene su i prirodne ljepote rijeke Une.