Umrežavanje za očuvanu i nesputanu Savu

Napisao projekti, . Postano u Projekt Sloboda za Savu

U susjednoj nam Sloveniji, 26. i 27. studenog održan je deveti sastanak članova Mreže zaštićenih područja uz rijeku Savu – SavaParks Network. Na inicijativu njemačke organizacije EuroNatur koja u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode te Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije provodi projekt “Sava Parks II – Sloboda za Savu”, sastali su se predstavnici organizacija članica Mreže. Sastanak je održan u Bohinju, izvorišnom mjestu rijeke Save gdje započinje njena vodena priča.

Sastanak je otvorio domaćin događanja, Janez Rakar, direktor Nacionalnog parka Triglav. Zaželivši dobrodošlicu prisutnima, istaknuo je važnost vode koja je izvor života. Svjesni njene važnosti, djelatnici Nacionalnog parka Triglav prate kvalitetu vode izvora i jezera na području Parka. Unutar granica Parka nalaze se mnogobrojni alpski izvori, među kojima treba istaknuti slap Savicu koji je jedan od izvora rijeke Save. Direktor Nacionalnog parka je pozvao sve sudionike da uživaju u prirodnim ljepotama triglavskog kraja u kojem se savska priča rađa i dao poticaj za daljnji rad na jačanju i prepoznatljivosti mreže SavaParks.

Mreža zaštićenih područja uz rijeku Savu – SavaParks Network osnovana je 2. veljače 2015. godine. Danas okuplja 22 institucije i organizacije koje upravljaju zaštićenim područjima i prirodnim resursima u slivu rijeke Save – istaknuo je Slobodan Puzović, glasnogovornik Mreže. Oko 60% sliva rijeke Save već je pod nekim oblikom zaštite ili je u postupku zaštite što je dokaz prirodnih i kulturnih vrijednosti prisutnih na tom području. Bitno je naglasiti jedinstvenu važnost poplavnih područja, oko 25 000 ha vlažnih livada i pašnjaka te preko 100 000 ha poplavnih šuma hrasta lužnjaka koja su, u današnje vrijeme klimatskih promjena kojima i sami svjedočimo, ključna područja za obranu od poplava, spašavanje ljudskih života i njihove imovine u savskom bazenu. Puzović je također istaknuo važnost projekata „Sava TIES“ i „Sava Parks II – Sloboda za Savu“ kroz koje se jača Mreža i provode aktivnosti koje direktno utječu na poboljšanje uvjeta za autohtone vrste i tok rijeke Save.

U sklopu projekta “Sava Parks II – Sloboda za Savu” tijekom sljedeće dvije godine planiraju se provesti studije izvodljivosti projekata obnove rijeke Save i njene poplavne nizine. Na nekim dijelovima, rijeka je ljudskim aktivnostima izmijenjena te bi vraćanje u prirodno stanje značilo i povratak vrijednih staništa te bolju obranu od poplava, ali i manji rizik za gubitak izvora pitke vode. Nakon izrade studija izvodljivosti, pripremit će se dokumentacija za provedbu projekata obnove rijeke. Također će biti omogućen daljnji rad mreže SavaParks. Projekt financira zaklada Aage V. Jensen s oko 400.000,00 EUR.
Na sastanku se raspravljalo o potencijalnim područjima za restauraciju uz rijeku Savu, održane su radionice vezane uz jačanje kapaciteta i strukturu mreže te je predstavljen rad na stvaranju prepoznatljivog vizualnog identiteta mreže izradom loga i službene internet stranice koje će biti predstavljene javnosti početkom iduće godine.
Sudionicima su se obratili i predstavili predstavnici pokreta Balkan River Defence koji su najavili 5. spust rijekom Savom, od izvora u Bohinju do ušća u Beogradu, a koji će započeti u travnju 2020. godine.

Rijeka Sava je iznimno vrijedna za sve četiri zemlje kojima protječe, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, veoma je dobro očuvana. Ona nam donosi vodu koja život znači za čovjeka i ostala živa bića. Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu ovise o količini i kvaliteti vode koju Sava donosi. Čuvajmo našu Savu za sadašnje i buduće generacije.