Upoznaj invazivne biljke – amorfa

Napisao projekti, . Postano u Projekt Sava TIES

Amorfa ili čivitnjača (Amorpha fruticosa) raste kao razgranati grm s uspravnim izdancima bez trnja, koji može doseći 4 do 5 metara visine i proširiti se dvostruko više u širinu. Potječe iz središnjeg i istočnog dijela Sjeverne Amerike, gdje raste u rijetkim listopadnim šumama i prerijama. Prvi je put unesena u Europu 1724. godine kao ukrasna vrsta, dok se na našem teritoriju pojavila u prvom desetljeću prošlog stoljeća. Vrsta raste na vlažnim tlima duž obala rijeka, potoka, ribnjaka, u jarcima, te u otvorenim i poluotvorenim vlažnim šumama, istiskujući domaće vrste. Dobro se razvija i na kiselim i na neutralnim tlima, a prilagodila se i neplodnim, suhim i pjeskovitim tlima. Jednako dobro raste u teškim uvjetima gdje se voda zadržava veći dio godine kao i na slanim tlima. Na ljestvici invazivnosti svrstava se u visoko invazivne biljke.

Ukoliko primjetite ovu biljku u prirodi unutar sliva rijeke Save, dojavite nam nalaz i pomognite u sprječavanju njenog širenja.

Cvat amorfe (Maxal Tamor_Shutterstock.com)

Grm amorfe (Luka Basrek)

Kanal obrastao amorfom (Luka Basrek)

Plod amorfe (Ivana Sučić)