Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Novosti

ŠTITIMO NAJVAŽNIJE

ISTRAŽI I DOŽIVI!

PRATITE UŽIVO TAJANSTVENI ŽIVOT RODE

PODRUČJA POD ZAŠTITOM

0
zaštićena područja
0
Natura 2000 područja
0
m2
površine

Upoznaj tajanstvene stanovnike Zagrebačke županije!

Publikacije

Zaštita prirode

 • VRIJEDNOST

  Bioraznolikost je ukupna raznolikost svih bića na Zemlji i njihovih interakcija. Osim što se odnosi na raznolikost vrsta, odnosi se i na raznolikost ekosustava u kojima vrste žive kao i na raznolikost gena unutar vrsta. Upravo ta raznolikost omogućuje život čovjeka i svih ostalih vrsta.

 • UPRAVLJANJE

  Upravljanje podrazumijeva provođenje niza mjera i aktivnosti potrebnih za dugoročno očuvanje prirodnih i drugih vrijednosti područja, a u okviru odgovornosti pojedinih institucija sustava zaštite prirode i drugih sektora.

 • ZAŠTITA

  Ugrožavanjem prirode ugrožavamo i usluge ekosustava koje nam ona pruža, a samim time i kvalitetu vlastitih života. Preko 25% vrsta je ugroženo te im prijeti visok rizik od izumiranja, a u posljednjih 50 godina brojnost populacija u prosjeku je smanjena za 20%.

 • EDUKACIJA

  Edukacija u zaštiti prirode ima vrlo važnu ulogu jer može pomoći promijeniti negativna uvjerenja kroz izgradnju pozitivnog odnosa prema prirodi. Samo pružanje informacija u pravilu nije dovoljno da bi se odnos prema prirodi zaista promijenio već su potrebna i pozitivna iskustva i emocije vezane uz prirodu.

OSTALE NOVOSTI

Skip to content